Jeszcze siedzisz w pracy i finalizujesz temat zbiorczych sprawozdań do BeSTii i RIO. Jak masz podpis kwalifikowany, to odpada ci wysyłanie papierowych wersji. Jeśli nie, to musisz wszystko drukować i wysyłać albo wieźć do izby. Myślami pewnie biegniesz czasem do domowych spraw i planujesz jeszcze “wypady na zakupy”. Jeśli poszukujesz inspiracji co innego podać na świąteczny stół, to podzielę się przepisem na moje wiosenne roladki w galarecie. Niestety nie wpadłam na pomysł, by je sfotografować. Możesz więc polegać na moim opisie. Przepis na roladki:

Nadzienie:

Wersja 1. Rozdrobniony szpinak z dodatkiem masła, czosnku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wszystko przesmażone na patelni. Ugotowane 2-3 jaja na twardo pokrojone w drobną kostkę mieszam ze szpinakiem.

Wersja 2. Ugotowany na parze brokuł siekam. Mieszam z jajami na twardo z dodatkiem roztartego czosnku, soli i pieprzu. Jak masa nie jest łatwa do smarowania, to dodaję troszkę majonezu.

Wersja 3. Duszę drobno posiekane pieczarki i cebulę z dodatkiem soli, pieprzu na oleju. Później dokładam pokrojone jajka. Możesz dodać posiekaną  zieleninę – jak lubisz.

Ciasto na omlet: składniki: 4 jaja, 4 łyżki mąki, sól

Przygotowanie: białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodaję żółtka i mąkę lekko mieszam, by nadal było puchate. Teraz masę wylewam na dużą blachę (wielkości piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika na kilka minut. Można takie omlety usmażyć na patelni. Możesz zrobić jedno nadzienie albo więcej. Jak chcesz. Teraz po wyjęciu omletu dzielisz ciast na mniejsze prostokąty w zależności od ilości rodzajów nadzienia. Nakładasz, równo rozsmarowujesz zostawiają 1,5 cm wolnego miejsca na jednym brzegu. W jego kierunku zwijasz roladę i zawijasz ją w papier lub ściereczkę, żeby nabrała kształtu i chłodzisz ją przed krojeniem na plastry.

Grubą roladę kroisz w proste plastry. Cienką w ukośne, to wtedy porcje będą nieco większe. Układasz na półmisku. Możesz udekorować jeszcze listkami pietruszki, kawałkami jajek, marchewką czy groszkiem. Jak lubisz. Na półmisek wylewasz stygnącą chłodną galaretkę. Ja robię galaretkę z wywaru warzywnego z agar-agarem. Może być też z kostki bulionowej z żelatyną. Wygląda bardzo wiosennie na stole – nie tylko świątecznym. Smacznego

Życzę Ci zdrowych, pełnych spokoju, harmonii, radości i ciepła Świąt z rodzina i przyjaciółmi. Życzę ci byśmy się spotkały tutaj po świętach wypoczęte i z nowymi chęciami do pracy.

  • Unikalny wpis

Wpisz komentarz

Prezent dla Skarbnika
prezent dla skarbnika
Bezpłatny Biuletyn Skarbnika
Imię: *
Email: *
Twój adres e-mail
jest na 100% bezpieczny!
Archiwum